CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, February 22, 2011

~InSomNia....

Insomnia- membawa maksud kepayahan untuk tidur/merehatkan diri pada masa yang sepatutnya. 

Antara punca (maybe) : ketakutan, tekanan, kebimbangan, ubat, kafein, kemurungan. Tapi ada kalanya tanpa sebarang sebab yang ketara.......

Terdapat 3 jeinis insomnia :
  1. Insomnia Fana - berlaku antara satu malam hingga beberapa minggu. Kebanyakan orang kekadang menghidap insomnia fana, akibat kebimbangan jangka pendek. Jika bentuk insomnia ini berlaku dari semasa ke semasa.
  2. Insomnia Akut - ketakupayaan untuk bertidur dengan lena secara tekal selama tempoh antara tiga minggu hingga enam bulan.
  3. Insomnia Kronik - dianggap sebagai jenis insomnia yang paling seirus;  berlaku hampir setiap bulan selama sekurang-kurangnya sebulan.
 (Sumber dari Wikipedia)

Itulah serba sedikit info berkaitan Insomnia..... Pernah tak korang alami masalah macam nie??? Stress sangat!!! Susah nak tidur malam... Bagun pagi, muka pun jadi kurang bermaya, mata pun da ada lingkaran Sang Panda yang comel.... Hmmm......
Ada satu artikel kat Yahoo kata ada beberapa jenis makanan yang boleh membantu untuk mengatasi masalah kepayahan tidur malam, antaranya :

1. Buah Cherry
2. Pisang
3. Roti Bakar (Toast)
4. Oatmeal
5. Susu panas
Ps/- Untuk maklumat lanjut, Klik disini......

Serius stress ohhh tak boleh tidur malam..... Dikala semua orang da tidur, suasana sunyi sepi dan gelap gulita (sbb tidur dengan adik).... Otak pun mulalah fikir yang bukan-bukan......Rindu kat.... Hahaha... *Ya, saya tau!! statement mengada... Silalah lempang!!!*.... Takut kat hantu... Dengar bunyi yang pelik.....

Macam-macam dah cuba.... Tapi tak ley juga.... Hmmmm.........~~~ *Mengeluh kuat-kuat....!!~~ >,< Ada siapa yang ada petua dan rahsia untuk masalah nie????


(InsyaAllah, akan cari lebih banyak maklumat berkaitan insomnia.... N akan ShaRe dengan semua orang k!!!)

0 comments: